Hvordan sy en tunika


Tutorial
Her har jeg lagd en "trinn for trinn" beskrivelse av hvordan sy en tunika. Håper den kan være til hjelp for deg som vil forsøke deg som sydame

 
 
Jeg har fulgt et mønster fra "Stoff og stil". De har enkle mønstre. Du trenger ikke tegne over på eget mønsterark. Enkel beskrivelse. Det er lagt til 1 cm sømningsmonn. Alle mønstre derfra har vanskelighetsgrad 1-5. Dette har grad 3.
 



Bredden på stoff varierer så planlegg hvordan du best kan ytnytte stoffet ved å legge delene utover. Når du syr i chenille slik som jeg har gjort her, er det viktig at alle delene ligger i samme rettnig (chennillen "reiser seg" den ene veien og legger seg "ned når du stryker andre veien). Stryk over med hånda så kjenner du forskjellen
 
 

Bisene foran og bak på tunikan er markert på mønsteret. Du ser hvor jeg har satt nålene øverst på nerdelen. Ca 10 cm lenger ned skal bisene slutte, og der er det markert hull i mønsteret. Bruke en krittblyant for å markere dette over på stoffet.
 
 
 
Nå valgte jeg å lage bisene helt ned og da er det god hjelp i en lang linjal, kritt og målebånd. Mål da ut midten nederst på delen og tegn opp en linje fra øverste (og midterste) merke og ned
 


 
Dette er den høyre framdelen. Roluren (hekter til knapper)(klippemål 5 x 15 cm) ble sydd med rett mot rett. Det sys en søm ca 0,5 cm fra bretten. Deretter klippes den ned til ca 0,5 cm bredde. Har du ingen rouleau vender kan du også stikke et lite hull i enden og tre en hårnål gjennom hullet. Da går det fint å vende rettsiden ut. Denne remsen klippes i to passe lengder (avhenger av knappenes størrelse). Deretter legges de mot rettsiden slik som på bildet over og sys fast med en rett søm ca 0,5 cm fra kanten.
 
 
Deretter syr du sammen innleggene ved skulderene. (har ikke gjort det ennå på bilde, der ser du bare delene ferdig utklipt) Da har du et sammenhengende innlegg som du legger rundt hele halskanten, med rettsiden ned mot rettsiden av fram og bakstykket. (Du ser dette på bildet under, da ser du remsen som ligger med rett mot rett)


 
 
Klipp bort hjørnene og klipp små hakk rundt hele veien (forsiktig så du ikke klipper i sømmen). Da vil kanten legge seg penere når du vrenger innleggene.

 



Vreng innleggene slik at de kommer på innsiden. Du skal nå sy en stikning som er 2,5 cm fra ytterkanten. Det er til god hjelp å bruke "avstandsmåleren" som følger maskina. Husk å måle ut så du ikke syr for langt når du kommer til hjørnene.


 
 Sy fast armene. Legg rette mot rette. Pass på at merkene på armene og fra/bakdel stemmer overens. Fest med nåler og sy med overlock søm (eller kast over med sikksakk først og sy sammen med rett søm).
Deretter syr du en søm på undersiden av armen og ned langs siden på tunikan.

Dette skal bli til mansjetten nederst på armen. Legg rett mot rett og sy sammen der du ser nålene sitter.


 


  Du kan sy en stikkning for å holde mansjett sammen. Tre deretter mansjetten (vrengt) inn på armen. Merk av 4 punkter fordelt rundt åpningen på armen og mansjetten. Du må strekke litt på stoffet, fordel da utifra disse merkene. Fest med nåler og sy en søm rund med ocerlock eller vanlig rettsøm




Chenillen blir matt om du stryker med mye varme rett på stoffet. Jeg fukter et klede og damper på plass sømmene (opp mot armene ogr framstykket).


 
Sy deretter en stikkning som fester "sømsjøten" under. Jeg brukte stinglengde 3,5 Det samme gjør jeg med den nederste kanten på tunikan.


Bisene og kanten nede på tunikan.
Knappene har jeg kjøpt "halvferdig" på Stoff og stil. Har trekt de med samme chenillestoff som i tunikan.






 


Og slik ble den til slutt :-)
Håper forklaringen var til hjelp for deg som ønsker å prøve selv.